Pamięć można trenować na wiele sposobów, ale dużo zależy również od ogólnej kondycji mózgu. Do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje on różnych składników ważnych dla zachodzenia procesów poznawczych. Wiele z nich dostarczymy sobie dzięki odpowiedniej diecie, jednak korzystnie na pamięć mogą wpływać również suplementy diety. Po które warto sięgać?
Rynek suplementów diety pęka w szwach, jeśli chodzi o przeróżne preparaty na wspomaganie funkcji organizmu. Dotyczy to również suplementów dla zdrowia mózgu i wsparcia pamięci, których skuteczność może być różna. W przypadku wielu związków istnieją ograniczone dowody naukowe potwierdzające ich działanie. Na pewno podstawą pozostaje zrównoważona dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B, magnez, cynk, żelazo czy miedź.
Ashwagandha jest powszechnie stosowana w tradycyjnej medycynie indyjskiej, wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ashwagandha może działać neuroprotekcyjnie, chroniąc komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym i poprawiając ogólne funkcje mózgu. Jako adaptogen pomaga w regulacji odpowiedzi organizmu na stres. Badania sugerują też, że może poprawiać funkcje poznawcze, w tym pamięć, zarówno u zdrowych dorosłych, jak i u osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.
Korzyści dla pamięci płynące ze stosowania ashwagandhy mogą obejmować ogólną pamięć oraz pamięć krótkotrwałą, a także zdolność skupiania uwagi i szybkość przetwarzania informacji.
Cholina jest związkiem chemicznym z grupy witamin B, który odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Działa na pamięć i funkcje poznawcze na kilku płaszczyznach. Stanowi budulec błon komórkowych, ponieważ bierze udział w syntezie fosfatydylocholiny. Tymczasem prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych ma znaczenie dla przewodzenia impulsów nerwowych i działania komórek nerwowych.
Do tego cholina to prekursor acetylocholiny , czyli ważnego neuroprzekaźnika działającego w obszarach związanych z pamięcią. Ten związek chemiczny jest również antyoksydantem pomagającym w zabezpieczaniu komórek nerwowych przed stresem oksydacyjnym. Odpowiedni poziom choliny w diecie może korzystnie wpływać na pamięć i koncentrację.
Kurkumina to polifenol obecny w kurkumie, który wykazuje korzystny działanie na pamięć. Dzieje się tak, ponieważ wpływa na funkcje poznawcze na kilka sposobów – przez zmniejszanie stanu zapalnego w organizmie, właściwości neuroprotekcyjne, a także poprawę przepływu krwi, co zwiększa ilość tlenu i substancji odżywczych dostarczanych do mózgu. Kurkumina reguluje też poziomu neuroprzekaźników takich jak dopamina i serotonina, co jest ważne zarówno dla zdolności poznawczych, jak i nastroj.
Niektóre składniki imbiru mogą mieć korzyści zdrowotne, takie jak działanie przeciwzapalne, które obserwowane jest w przypadku gingerolu. Przewlekłe stany zapalne są związane z różnymi chorobami neurodegeneracyjnymi, dlatego właściwości przeciwzapalne zmniejszają ryzyko problemów z funkcjami poznawczymi, w tym pamięcią. Pozytywny wpływ imbiru na pamięć może też częściowo wynikać z działania antyoksydacyjnego, usprawnienie przepływu krwi i wspierania funkcji spełnianych przez neuroprzekaźniki.
Potencjał związany ze wspieraniem pamięci wykazują suplementy z soplówką jeżowatą, grzybem jadalnym znanym też jako lwia grzywa. Ekstrakt z soplówki jeżowatej zawiera związki biologicznie czynne – hericydy i erinaciny mające wpływ na rozwój neuronów i działające neuroprotekcyjnie. Usprawnienie procesu tworzenia nowych neuronów pozwala na zwiększenie plastyczności mózgu, a tym samym poprawienie pamięci. Ze wstępnych badań wynika, że soplówka jeżowata może wspierać funkcje poznawcze u osób starszych.
Wiele suplementów przeznaczonych do wspomagania pamięci wykazuje korzystne działanie w tym zakresie, ponieważ zawiera flawonoidy, substancje należące do polifenoli. . Właśnie polifenole uznawane są za związki przeciwdziałające chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroby Alzheimera czy Parkinsona. Do żywności bogatej w polifenole można zaliczyć, winogrona, owoce jagodowe, nasiona kakaowca i czerwone wino.
Suplementy z polifenolami, podobnie jak wiele innych preparatów na poprawę pamięci, swoje działanie zawdzięcza właściwościom antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, poprawiającym przepływ krwi, zwiększającym plastyczność synaptyczną i normującym poziom neuroprzekaźników.
Innym suplementem stosowanym na pamięć jest fosfatydyloseryna, czyli związek organiczny należący do fosfolipidów. Fosfatydyloseryna naturalnie występuje w błonach komórkowych, a przede wszystkim w komórkach nerwowych. Można ją znaleźć w postaci suplementów, ponieważ stwierdzono jej potencjalne korzyści dla pamięci.
Według niektórych badań fosfatydyloseryna może obniżać poziom kortyzolu w organizmie, a właśnie ten hormon, znany jako hormon stresu, wykazuje negatywne działanie na funkcje poznawcze, w tym pamięć. Do tego fosfatydyloseryna pomagać w ochronie komórek nerwowych przed stresem oksydacyjnym i bierze udział w procesie syntezy neuroprzekaźnika acetylocholiny.
Naukowcy wciąż prowadzą badania nad różnymi substancjami, które mogą wspomagać procesy zachodzące w organizmie. Wymienione powyżej składniki suplementów diety na pamięć zostały sprawdzone na tyle, że można potwierdzić istnienie ich potencjału jako środków wspierających procesy poznawcze. W przypadku części innych związków polecanych czasem na pamięć sprawa wciąż nie jest do końca jasna, ponieważ wyniki analiz nie okazały się jednoznaczne. Przykładami takich składników są karnityna, mi lor ab japoński witamina D, witamina E czy też Hupercyna A
Komentarz 1 utworzony przez AnonymousUser 15 grudnia 2023 20:11
S.R
Oprócz diety należy ćwiczyć mózg dla poprawy pamięci: krzyżówki, wiersze, szachy, brydż i aktywność fizyczna i zawodowa na emeryturze.