Pokrzywa jest źródłem witamin i pierwiastków śladowych, kwasów organicznych i chlorofilu. Jest stosowany w leczeniu chorób i eliminowaniu problemów kosmetycznych, a także jest po prostu używany jako przydatny produkt spożywczy.
W dietetyce napar z pokrzywy stosuje się z kilku powodów. Taki napój jest skuteczny w przypadku nadmiernego obrzęku, ponieważ łatwo usuwa nadmiar wody. Nie mniej przydatny jest do pozbycia się zanieczyszczeń, na przykład w połączeniu z cytryną lub liśćmi zielonej herbaty.
Herbata z pokrzywy na odchudzanie zmniejsza apetyt: najważniejsze jest wypicie jej na jakiś czas przed jedzeniem. Ponadto narzędzie ułatwia tolerowanie odrzucenia zbyt wysokokalorycznej żywności: zawarte w nim przydatne substancje pomagają organizmowi uniknąć uczucia głodu ze względu na wpływ na metabolizm białek i węglowodanów. Z pokrzywy najlepiej zrobić słabą herbatę, ponieważ w przeciwieństwie do bogatego wywaru można ją stosować przez długi czas.
Maksymalna dzienna porcja: trzy filiżanki herbaty.