Botwinkę poszatkuj. Następnie ogórki i rzodkiewki zetrzyj na jarzynowej tarce. Posiekaj koperek i szczypiorek.
Do garnka wlej 200 ml wody, następnie dodaj posiekaną botwinkę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Kiedy woda się zagotuje, przykryj pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu 3 minuty. Po tym czasie podgotowaną botwinkę przełóż do dużej miski, następnie odstaw do wystudzenia.
Ogórki posyp 1/2 łyżeczki soli, odstaw na 10 minut, aż zmiękną i puszczą wodę. Na koniec kiedy to zrobią odciśnij je na sicie.
Do ostudzonej botwinki dodaj jogurt, następnie maślankę i kefir.
Następnie dodaj resztę składników: ogórek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Podawaj np. z jajkiem na twardo. Z pewnością idealnie w zupie odnajdą się grzanki.
SMACZNEGO! :)