-Posty/Porady/Ogłoszenia - O nas - Zaloguj się

Tytuł:Chłodnik litewski z botwinki
Opublikowany 23 sierpnia 2023 16:16 przez PawełA

Za oknem upały a sierpień to ostatni moment na chłodnik ze świeżej botwinki

Składniki:

Botwinkę poszatkuj. Następnie ogórki i rzodkiewki zetrzyj na jarzynowej tarce. Posiekaj koperek i szczypiorek.

Do garnka wlej 200 ml wody, następnie dodaj posiekaną botwinkę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Kiedy woda się zagotuje, przykryj pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu 3 minuty. Po tym czasie podgotowaną botwinkę przełóż do dużej miski, następnie odstaw do wystudzenia.

Ogórki posyp 1/2 łyżeczki soli, odstaw na 10 minut, aż zmiękną i puszczą wodę. Na koniec kiedy to zrobią odciśnij je na sicie.

Do ostudzonej botwinki dodaj jogurt, następnie maślankę i kefir.

Następnie dodaj resztę składników: ogórek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Podawaj np. z jajkiem na twardo. Z pewnością idealnie w zupie odnajdą się grzanki. 

SMACZNEGO! :)

 

Dodaj swój komentarz
Na początku komentarza wpisz swoje imię lub pseudonim
Komentarz osób zalogowanych jest widoczny natychmiast
Komentarz osób niezalogowanych będzie widoczny po zatwierdzeniu przez autora postu