Najczęściej zarażamy się drogą kropelkową od osoby chorej lub poprzez spożycie skażonej wody czy też jedzenie nieodpowiednio przygotowanego posiłku. W związku z tym tak ważna jest profilaktyka i częste mycie rąk oraz produktów spożywczych, by móc uniknąć zakażenia. Co więcej, grypa żołądkowa to choroba o charakterze sezonowym, co oznacza, że zwykle występuje masowo w jednym okresie, atakując tym samym większą społeczność. Pierwsze symptomy choroby mogą pojawić się nawet po 12 godzinach od zakażenia patogenem chorobotwórczym. Najczęściej pojawiają się takie objawy jak:
Grypa żołądkowa trwa z reguły od 10 do 14 dni, jednak pacjenci mogą odczuć wyraźną poprawę już po 5-7 dniach od wystąpienia pierwszych objawów. Jest to choroba, która wykazuje tendencję do samoograniczania się – w większości przypadków wymioty utrzymują się przez 1-2 dni, jednak z czasem ustępują, a sama choroba u zdrowych osób dorosłych przebiega zazwyczaj bez komplikacji.
W przypadku grypy jelitowej stosuje się leczenie objawowe, co oznacza, że nie istnieje jeden konkretny lek, za pomocą którego można by było wyleczyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Leczenie tej choroby polega na łagodzeniu poszczególnych objawów oraz regularnym nawadnianiu organizmu poprzez wypijanie dużej ilości schłodzonych płynów. Najlepszym wyborem dla osób zmagających się z grypą żołądkową jest średniozmineralizowana woda niegazowana, elektrolity w formie roztworu dostępnego w aptece bez recepty oraz napary ziołowe, np. miętysz, szałwi lub dziurawca. Co ważne, małym dzieciom nie zaleca się podawanie soków owocowych oraz napojów zawierających cukry proste, ponieważ mogą one nasilać wymioty oraz biegunkę.
W leczeniu grypy żołądkowej zastosowanie znajdują także leki przeciwbiegunkowe w formie tabletek i kapsułek na bazie:
Wbrew powszechnym opiniom zasadność podawania węgla leczniczego oraz nifuroksazydu pacjentom z grypą jelitową nie została potwierdzona przez żadne z towarzystw naukowych.
Osobom, które zmagają się z uporczywymi wymiotami zaleca się przyjmowanie leków przeciwwymiotnych, z których większość może być stosowana po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Należą do nich preparaty bazujące na takich substancjach jak:
W sytuacji, gdy czynnikiem odpowiedzialnym za rozwój grypy żołądkowej jest bakteria, konieczne jest wdrożenie antybiotykoterapii. Należy jednak pamiętać, by nie stosować antybiotyków na własną rękę i zawsze kierować się zaleceniami lekarza, który ustala substancję leczniczą oraz sposób jej podawania pacjentowi.
Odpowiednia dieta to jeden z najważniejszych elementów łagodzenia objawów grypy żołądkowej. Według najnowszych wytycznych pacjentom nie zaleca się wstrzymywania od spożywania posiłków, ponieważ osłabiony organizm potrzebuje niezbędnych składników odżywczych, a czasowa głodówka nie jest w tym przypadku korzystna. Pierwszy posiłek można podać już po 3-4 godzinach od pojawienia się pierwszych symptomów choroby – dobrze, by znalazła się w nim gotowana skrobia (np. w formie ziemniaków, makaronu lub ryżu) oraz kasza.
Chociaż pacjenci mogą spożywać posiłki, na które mają ochotę, to powinni oni unikać potraw ciężkostrawnych, smażonych, jak również produktów, które mogą pobudzać perystaltykę jelit. Wszystkie posiłki powinny być podawane w mniejszych porcjach, ale spożywane w krótszych odstępach czasu. Dieta osób zmagających się z grypą jelitową powinna być połączona z przyjmowaniem probiotyków, które mogą przyczynić się do skrócenia czasu trwania biegunki oraz wymiotów. Pacjentom zaleca się stosowanie preparatów w formie kapsułek lub saszetek, zawierających takie szczepy bakteryjne i drożdżaki jak Lactobacillus rhamnosus GG oraz Saccharomyces boulardii, dostępnych w aptece bez recepty.
Ważne jest też przyjmowanie odpowiedniej dawki elektrolitów.
Podstawą do przyrządzenia jest woda mineralna o zawartości minerałów od 1500 do 4000 miligramów na litr. Wodę polecamy połączyć z sokiem z cytryny, szczyptą soli oraz trzema łyżkami miodu. Tak przygotowany napój jest naturalnym odpowiednikiem płynów wieloelektrolitowych.
Braki substancji mineralnych uzupełnisz też jedząc pestki dyni, kakao, migdały oraz pijąc sok pomidorowy. Polecamy też wzmacniać odporność preparatami multiwitaminowymi. W leczeniu grypy żołądkowej ważną rolę odgrywa odżywianie.
Komentarz 1 utworzony przez JerzyJ 4 czerwca 2023 21:52
Bardzo potrzebna informacja. Oby nie trzeba było z niej korzystać.