Cukrzyca to jedna z najpowszechniej występujących chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje już przynajmniej 3 miliony osób, z czego 1/3 nie zdaje sobie z tego sprawy. Jeszcze gorzej sytuacja wygląda wśród seniorów – wśród kobiet i mężczyzn po 60. roku życia z tą chorobą zmaga się aż jedna na cztery osoby. Jaki powinien być prawidłowy poziom cukru we krwi u osób starszych i jak radzić sobie z cukrzycą?
Żeby dowiedzieć się, czym jest cukrzyca starcza, najlepiej zacząć od definicji samej cukrzycy. Jest to przewlekła choroba metaboliczna związana z zaburzeniami produkcji insuliny. U osób chorujących na cukrzycę trzustka nie produkuje wystarczającej ilości insuliny lub wytwarzana insulina jest nieprawidłowo wykorzystywana przez komórki ciała.
Problem polega na tym, że insulina jest hormonem potrzebnym do transportowania glukozy z krwi do komórek organizmu, w których zostaje zamieniana w energię. Podczas występowania zaburzeń produkcji insuliny transport glukozy jest zaburzony, przez co odkłada się ona w tkance tłuszczowej oraz w narządach wewnętrznych. Podwyższony poziom glukozy może negatywnie wpływać na poszczególne narządy wewnętrzne, co potencjalnie zagraża zdrowiu i życiu.
Powszechnie występują dwa typu cukrzycy. Cukrzyca typu 1 nazywana jest insulinozależną, natomiast typu 2 – insulinoniezależną. Ze względu na to, że na w przeszłości na cukrzyca typu 2 występowała głównie u osób w podeszłym wieku, nazywa się ją cukrzycą starczą. Wystąpieniu choroby sprzyjają z jednej strony czynniki genetyczne, a z drugiej – tryb życia. Czynniki takie jak nieprawidłowa dieta i siedzący tryb życia przekładają się na otyłość, która z kolei zaburza działanie trzustki. To z kolei prowadzi do podniesienia poziomu cukru we krwi.
Osoby starsze często prowadzą stosunkowo siedzący tryb życia, a brak ruchu – obok nieodpowiedniej diety i otyłości – jest jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jednak cukrzyca u osób starszych może być spowodowana także innymi czynnikami. Ryzyko wystąpienia cukrzycy starczej jest wyższe u osób zmagających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Znaczenie ma także, jak wspomnieliśmy już wcześniej, uwarunkowanie genetyczne, dlatego szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które w przeszłości w rodzinie miały już przypadki cukrzycy.
Warto wspomnieć o tym, że podwyższony poziom cukru u 66-latka czy osoby starszej może być efektem także innych chorób ogólnoustrojowych. Należy tu wymienić między innymi nadczynność tarczycy czy nadczynność kory nadnerczy oraz przewlekłe stany zapalne i nowotwory trzustki. Pewne znaczenie ma także uszkodzenie wątroby oraz niektóre stosowane leki.
W jaki sposób można sprawdzić, czy poziom cukru we krwi u seniora jest prawidłowy lub czy występuje cukrzyca starcza? Normy określane są zazwyczaj dla konkretnego przedziału wiekowego, a poziom cukru bada się przy pomocy glukometru. Ze względu na to, że u cukrzyków poziom cukru należy badać codziennie, najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w prywatny glukometr, paski oraz nakłuwacz do glukometru.
Generalnie uznaje się, że poziom glukozy u 70-latka czy 80-latka z cukrzycą powinno badać się dwa razy dziennie. Bardzo ważne jest przeprowadzenie badania na czczo, ale istotną rolę w monitorowaniu funkcjonowania i stanu organizmu pełni również poziom cukru po jedzeniu u seniora.
Ze względu zwiększające się wraz z wiekiem ryzyko zachorowania na cukrzycę, poziom cukru po 60. roku życia powinien być mierzony regularnie. Jaka jest norma cukru po 60. roku życia? Wyjaśniamy poniżej.
Pierwsze problemy z cukrem często pojawiają się już w okolicach 40-50 roku życia. W przypadku mężczyzn i kobiet w wieku dojrzałym punktem odniesienia są ogólne dane, które mówią, że prawidłowy poziom cukru u 50-latka to po prostu norma dla osoby dorosłej, czyli 70-99 mg/dl (miligramów na decylitr) na czczo, a po około dwóch godzinach od posiłku poniżej 140 mg/dl.
Prawidłowy poziom cukru u 60-latka jest bardzo zbliżony do normy przypisanej osobom w wieku 50 lat. W tym przypadku dla wyników na czczo można posiłkować się normami wyznaczonymi dla osób dorosłych. Na tej podstawie uznaje się, że prawidłowy poziom cukru u 60-latka na czczo wynosi 70-99 mg/dl, jednak nieco inny jest pożądany poziom przy badaniu po posiłku. Wówczas poziom cukru we krwi powinien być niższy niż 180 mg/dl.
Czy norma cukru po 60. roku życia drastycznie się zmienia? O poziom cukru we krwi należy szczególnie dbać po sześćdziesiątce, ponieważ według badań częstość cukrzycy po 65. roku życia sięga 40%. Podobnie jak w poprzednich przypadkach, specjaliści podkreślają, że prawidłowy poziom cukru u 65-latka przy badaniu na czczo nie powinien przekraczać 99 mg/dl.
Generalnie uznaje się, że poziom cukru u seniorów powinien oscylować między 70-99 mg/dl przy badaniu na czczo – i takie normy stosuje się też u osób powyżej siedemdziesięciu lat. Przy badaniu wykonywanym po posiłku prawidłowy poziom cukru u 70-latka nie powinien przekraczać 160-180 mg/dl.
Jak widzisz, norma cukru po 60. roku życia przez długi czas utrzymuje się na bardzo podobnym poziomie. Z nieco większą tolerancją mamy do czynienia po osiemdziesiątce. Według specjalistów prawidłowy poziom cukru u 80-latka jest wtedy, gdy przy badaniu na czczo nie przekracza 140 mg/dl. Wykonując badanie po jedzeniu, cukier powinien natomiast utrzymywać się na poziomie nie wyższym niż 180 jednostek.
Może się wydawać, że kontrolowanie poziomu cukru we krwi na co dzień jest zadaniem wymagającym, a normy – trudne do zapamiętania. Nie jest to jednak prawda. Tak naprawdę wystarczy tylko zapamiętać kilka liczb, by móc określić prawidłowy poziom cukru we krwi u osób starszych. Tabela, którą zamieszczamy poniżej, może służyć za swego rodzaju ściągawkę przy wykonywaniu badań u osób powyżej 50. roku życia.
Wynik podczas badania na czczo | Interpretacja |
70-99 mg/dl | Poziom cukru we krwi znajduje się na odpowiednim poziomie. |
100-125 mg/dl | Poziom glukozy jest zbyt wysoki i świadczy o stanie przedcukrzycowym. Zalecana jest szczególna ostrożność i podjęcie działań w celu zmiany sytuacji. |
126 mg/dl i wyżej | Jest to zbyt wysoki poziom cukru we krwi i jeżeli zostaje powtórzony przy kolejnym badaniu, stwierdza się cukrzycę. Wówczas należy podjąć kroki żywieniowe lub/oraz farmakologiczne w celu leczenia cukrzycy. |
Cukrzyca typu 2 może objawiać się wzmożonym przybieraniem na wadze, zmęczeniem, apatią, częstszym oddawaniem moczu i większym głodem oraz wzmożonym pragnieniem. O chorobie mogą świadczyć także wahania nastroju, bóle głowy i skurcze nóg czy częściej występujące infekcje skórne. Jednak mimo tego, że objawów cukrzycy starczej może być wiele, często łatwo można je zignorować. Samodzielne wykrycie cukrzycy jest zatem dość trudne. Profilaktycznie zaleca się przeprowadzanie badania cukru przynajmniej co trzy lata po ukończeniu 45 roku życia.
W jaki sposób można walczyć z cukrzycą i utrzymać prawidłowy poziom cukru u 70-latka lub innego seniora? Przede wszystkim,
w miarę możliwości warto dbać o regularny ruch oraz odpowiednią dietę. Cukrzykom zaleca się przede wszystkim wyeliminowanie produktów zawierających węglowodany proste, czyli słodkich i słonych przekąsek, słodyczy, napojów słodzonych i białego pieczywa. Warto uważać także na owoce. Bardzo pożądane są natomiast warzywa strączkowe, ryż brązowy, orzechy kasze i świeże warzywa. Istotną rolę odgrywa także nawadnianie organizmu.
W wielu przypadkach lekarz zaleca również stosowanie leczenia farmakologicznego. Obniżanie poziomu cukru we krwi polega często na regularnym przyjmowaniu wskazanych dawek leków przeciwcukrzycowych doustnych lub insuliny.
Źródło: https://caringpersonnel.pl/poradnik/prawidlowy-poziom-cukru-we-krwi-u-osob-starszych/
Brak komentarzy.