Tytuł:
STEK Z KALAFIORA -przepis na obiad
Opublikowany
31 maja 2024 19:33 przez PawełA
JAK ZROBIĆ OBŁĘDNE KOTLETY KALAFIOROWE NA OBIAD LUB CIEPŁĄ PRZEKĄSKĘ
Stek z kalafiora to pyszny sposób na to jakże zdrowe warzywo. Grube plastry kalafiora należy usmażyć, a następnie dopiec, tak jak wołowe steki, żeby były aromatyczne i chrupkie. Pieczony kalafior nabiera orzechowego smaku. Można go podać jako danie główne z dodatkami lub jako przekąskę.
Sposób na kalafiora
Popularny sposób na przygotowanie kalafiora - ugotowanie go i podanie z podprażoną na maśle tartą bułką - w ostatnich latach zyskał wiele alternatyw. Kalafiora pieczemy, smażymy i gotujemy, robimy z niego pikle, omlety i zamiennik ryżu. Tylko wyobraźnia nas ogranicza, bo to warzywo bardzo wdzięczne, jeśli chodzi o kuchenne eksperymenty. Wypróbuj kilka sprawdzonych przez nas przepisów na kalafiora i znajdź swojego faworyta.
SKŁADNIKI
- 1 KALAFIOR
- OLIWA LUB OLEJ
- SÓL
- GRANULOWANY CZOSNEK
- PAPRYKA W PROSZKU
-
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 190°C. Kalafiora pokroić na plastry grubości 2 cm, zachować 4 steki, resztę odstawić. Steki wysmarować dokładnie oliwą, oprószyć solą i położyć na rozgrzanej patelni.
- Smażyć przez ok. 3 minuty na średnim ogniu do zrumienienia się, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez 3 minuty
- Steki oprószyć granulowanym czosnkiem i papryką w proszku.
- Wstawić do piekarnika (jeśli można to razem z patelnią, jeśli nie - przełożyć do naczynia żaroodpornego lub położyć na blaszce do pieczenia, które uprzednio nagrzały się razem z piekarnikiem). Piec przez 15 minut, w międzyczasie 1-2 razy przewrócić.
SMACZNEGO! :)
Żródło: https://beszamel.se.pl/przepisy/dania-glowne-bezmiesne/stek-z-kalafiora-najlepszy-przepis-na-kalafiora-re-5H2c-aj7Y-ksTN.html#google_vignette
Brak komentarzy.
Dodaj swój komentarz
Na początku komentarza wpisz swoje imię lub pseudonim
Komentarz osób zalogowanych jest widoczny natychmiast
Komentarz osób niezalogowanych będzie widoczny po zatwierdzeniu przez autora postu